❇️Οι περισσότεροι προτιμούν τα θαλασσινά σε περιόδους νηστείας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
❇️Νομίζω είναι η καταλληλότερη χρονική στιγμή να αναφέρω κάποια από τα πολλαπλά οφέλη των θαλασσινών στην διατροφή μας, τα όποια θα έπρεπε να μας παρακινήσουν να τα εντάξουμε πιο συχνά στο εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο μας.
Τα σημαντικότερα οφέλη τους:
🐙Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με αποτέλεσμα να θεωρούνται μια ιδανική επιλογή για τη διατροφή ατόμων που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας ή συντήρησης του βάρους τους.
🐙Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελώντας σημαντική πηγή πρωτεΐνης για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγία ή ακολουθούν θρησκευτική νηστεία.
🐙Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και άλλων λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα.
🐙Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο που αποτελεί ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό παράγοντα.
🐙Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο που είναι πρόδρομη ένωση της τεστοστερόνης που εν μέρη εξηγεί τη αφροδισιακή δράση που πολλοί τους αποδίδουν.
🐙Είναι καλές πηγές ιωδίου, χαλκού, σιδήρου.
🐙Είναι καλές πηγές των βιταμινών Α και D που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, στη σύνθεση κολλαγόνου και στην υγεία των οστών.
🐙Είναι κατάλληλα για άτομα με υπερχοληστερολαιμία καθώς η διαιτητική χοληστερόλη που περιέχουν δεν φαίνεται να επιδρά σημαντικά στην χοληστερόλη του αίματος
⁉️Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην μαγειρική παρασκευή τους. Το τηγάνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται και να προτιμούνται ψητά ή μαγειρευτά.
⁉️ Επίσης σε πολλές συνταγές συνδυάζονται με ζυμαρικά ή ρύζι, όπου η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην αυξάνεται η θερμιδική περιεκτικότητα του γεύματος εξαιτίας του αμυλούχου συνοδευτικού τους.
🦐🦞🦀🐙🦑Απολαύστε τη μοναδική γεύση τους αλλά και τα πολλαπλά οφέλη τους εντάσσοντάς τα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας!!!