Το σύκο είναι ένα εποχικό φρούτο η συγκομιδή του οποίου πραγματοποιείται στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα μοναδικό τρόφιμο με ποικίλα ευεργετικά συστατικά.
✅Η μερίδα κατανάλωσης αντιστοιχεί σε 2 μετρίου μεγέθους φρούτα με το θερμιδικό περιεχόμενο να είναι περίπου 100 θερμίδες.
✅Ας μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε όλο το χρόνο στην αποξηραμένη τους μορφή συνδυάζοντας τα με ξηρούς καρπούς ή προσθέτοντάς τα σε σαλάτες ή φρουτοσαλάτες.
Κάποια από τα κύρια οφέλη τους είναι:
✌️Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρεβιοτικά συστατικά συμβάλλοντας στην αύξηση της ευεργετικής εντερικής μικροχλωρίδας και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
✌️Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο.
✌️Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά με κύρια αυτών τις πολυφαινόλες, την βενζαλδεύδη και τις κουμαρίνες συμβάλλοντας στους φυσικούς μηχανισμούς αντιοξείδωσης του σώματος.
✌️Ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού
✌️Κατάλληλο γευματίδιο για να καταναλωθεί μεταξύ των κύριων γευμάτων
✌️Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλοντας στην ολική διαιτητική πρόσληψη αυτού.
✅Nα αναφέρω ότι πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση λόγω του θερμιδικού περιεχομένου τους και της περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα όπως άλλωστε ισχύει για τα περισσότερα φρούτα.
❌Τα άτομα που θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τους είναι ασθενείς με εκκολπώματα παχέως εντέρου, χολοκυστοπάθεια και άτομα που είναι σε έξαρση φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου. Λογική κατανάλωση θα πρέπει να κάνουν οι διαβητικοί ασθενείς.
Ας απολαύσουμε τους μοναδικούς καρπούς που μας προσφέρει η φύση!!